Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324
25
2627
282930    

Országos rendezvénynaptár

<< 2021 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324
25
2627
282930    

Tájékoztató

2020. május 13.

Tájékoztatjuk a tisztelt vállalkozásokat,
hogy a március 31-én esedékes
5.000.- Ft összegű kamarai hozzájárulás
a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel

az átutaláson kívül már
csekken is befizethető,
melyet ügyfélszolgálataink biztosítanak.

 

Számlaszám: 12072514-00184810-00300005

A közlemény rovatba a vállalkozói adószámot szíveskedjenek feltüntetni !

GINOP-1.2.11-20 MAGYAR MULTI PROGRAM IV. - – „Zöld Nemzeti Bajnokok” – Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgálni képes mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztése

2020. augusztus 7.

A felhívás célja, hogy olyan, jelentős növekedési potenciállal bíró, önálló termékek fejlesztésére vagy a beszállítói értékláncban előre lépni képes feldolgozóipari vállalkozásokat támogasson, melyek a zöld beruházások, illetve zöldgazdasághoz kapcsolódó fejlesztések ipari, gyártói oldalát képviselik.

ROGA FOOD 2020 - Élelmiszeripari üzletember találkozó ONLINE!

2020. július 31.

2020. szeptember 7-10. között kerül megrendezésre az élelmiszeripari kiállítás és nemzetközi üzletember találkozó az Enterprise Europe Network szervezésében - az idén ONLINE módon is lehet csatlakozni!

Elérhetővé vált az Európai Bizottság ingyenes online fordító szolgáltatása

2020. július 16.

Az Európai Bizottság gépi fordítási szolgáltatása, az eTranslation ingyenesen elérhető Európa 21 millió kis- és középvállalkozása (kkv-k) számára.

A kkv-k mostantól használhatják az eTranslation-t bármely szöveg vagy dokumentum az EU bármely hivatalos nyelve, valamint az izlandi, norvég, orosz és hamarosan további nyelvek közötti nagyon pontos gépi fordítására.

Változnak a munkahelyteremtő bértámogatás igénylésének feltételei

2020. július 16.

Célzottabbá válik a koronavírus-válságot enyhítését célzó Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett munkahelyteremtő bértámogatási program: a kormány 2020. július 16-tól a nehezebben foglalkoztatható személyek munka-erőpiaci integrációjához járul hozzá, így a támogatás a 25 év alatti regisztrált álláskeresők, illetve a tartós álláskeresők esetében lesz kérvényezhető.

Augusztus végéig négyezer vállalkozás kaphatja meg a támogatást

2020. július 7.

Augusztus végéig közel négyezer vállalkozás kaphatja meg a számára megítélt támogatását a Gazdaságvédelmi akcióterv vállalkozások technológiai megújítását segítő két programjának pályázatán, vagyis a pályázat kiírásától számítva 3 hónapon belül megérkeznek a cégekhez egy összegben a megítélt források - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Online rendezvény az online számla adatszolgáltatásról

2020. június 26.

Június 18-án és 25-én dr. Bogdán Katalin, a NAV megyei igazgatóságának adóügyi igazgatóhelyettese az online számla adatszolgáltatás július elsejei változásairól tartott  előadást a SKIK szervezésében.

A rendezvényhez közel 150 érdeklődő csatlakozott az online térben.

 

A július 1-től életbelépő új szabályozásról ITT olvashat rövid összefoglalót.

Kedvező változások a Széchenyi Kártya Program új hiteleinek feltételeiben

2020. június 23.

A Széchenyi Kártya Program keretében kifejezetten a COVID-19 járvány miatti gazdasági nehézségek kezelésére 2020. május 15-től négy új hitelkonstrukció került bevezetésre.

Örömmel értesítjük a Tisztelt Vállalkozásokat, hogy  a következő lényegi, és a vállalkozások számára nagyon kedvező szabálymódosítások léptek életbe június 22-től  az új SZéchenyi Kártya Plusz Folyószámlahitel és Munkahelymegtartó Hitel feltételrendszerét érintően:

2020-2021 évben ismét lehet pályázni a fiatal termelők számára nyújtandó mezőgazdasági támogatásra

2020. június 23.

Mennyit? Ki? Milyen feltételekkel? Bemutatjuk a „fiatal gazda” pályázat várható részleteit

Koronavírus/turizmus: elindult az EU tájékoztató honlapja

2020. június 16.

Elindult az Európai Unió új, hivatalos információs weboldala, amely meghatározza, hová lehet utazni Európán belül, hogyan lehet odajutni, illetve milyen koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások vannak érvényben az adott területen.

MKIK KKV Restart

2020. június 15.

AZ MKIK KKV RESTART célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válság utáni újra indulást segítő intézkedéseinek támogatása. A kiadvány közérthető formában foglalja össze a legfontosabb információkat, és folyamatosan frissül.


A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek

2020. május 29.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról. 

 

A tájékoztató a mellékletből letölthető.

Néhány hét és jön az igazi NAV-testvér

2020. május 29.

Július elsejétől minden olyan számlát látni fog a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely két magyar adóalany között történik, így szinte az egész hazai gazdasági életre rálátása lesz - jelezte a Portfolio-nak adott interjújában Németh Lilla, az RSM adóüzletágának vezető menedzsere

Vállalkozói Piactér a cégek élénkítéséért

2020. május 27.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kialakított Vállalkozói Piactér célja, hogy segítse a vállalkozások működését, valamint élénkítse és támogassa a cégek közötti üzleti kapcsolatokat. A Vállalkozói Piactér létrehozásával kívánunk ingyenes lehetőséget biztosítani a vállalkozások számára szabad kapacitásaik, illetve termékeik, szolgáltatásaik megjelenítésére, ezzel is segítve üzleti tevékenységük működését a megváltozott gazdasági helyzetben is.

A szomszédos államok állampolgárai határátlépésével kapcsolatos friss szabályok

2020. május 27.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara aktualizálta a Magyarország szomszédos országokkal közös határátkelőire vonatkozó szabályozásokról szóló összefoglalóját.

Irodák kiadók!

2020. május 8.

Kaposváron a belvárosában, az Anna utcában található öt szintes, liftes SKIK székházban irodahelyiségek bruttó 2000Ft/m2 ártól kiadók. Az ár tartalmazza a közüzemi költségeket.

Vámmentes áruszállítás az EU és Vietnám között

2020. július 31.

Július 1-én életbe lép az Európai Unió és Vietnam között létrejött kereskedelmi megállapodás, amely szinte valamennyi vámot eltörli a felek közötti áruforgalomban.

Akár 50 millió Ft külpiacrajutási támogatás KKV-k számára – EXP2020

2020. július 21.

A Nemzeti Exportsttratégia (NEXT) célkitűzéseivel összhangban, a  hazai KKV-k, valamint nagyvállalatok külpiaci megjelenéséhez nyerhető támogatás 1,9 milliárd Ft keretösszegből.

 

Támogatottak köre: hazai KKV-k, nagyvállalatok (GFO kód: 113, 114, 117)

BREXIT – az Európai Bizottság legfrissebb közleménye

2020. július 16.

Szíves figyelmükbe ajánljuk az Európai Bizottság közleményét, mely útmutatóként szolgál az EU és az Egyesült Királyság közötti átmeneti időszak végére való hatékony felkészüléshez a cégek és állampolgárok számára.

A szomszédos államok állampolgárai határátlépésével kapcsolatos szabályok

2020. július 16.

A Magyarországra történő beutazásra 2020. július 15-től a Kormány 341/2020. (VII. 12.) számú, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendeletben meghatározott szabályok, valamint a 23/2020. (VII. 12) a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazás körébe tartozó államokról szóló BM rendeletben foglalt szabályok vonatkoznak.

Új tájékoztató rendszert indít a kamara az egyéni vállalkozóknak

2020. július 7.

2020. július 1. után a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozáshoz szükséges általános információkról, valamint a képesítéshez, illetve a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről (korábban a Kormányablakok feladata volt ).
A területileg illetékes gazdasági kamarák személyre szabott tájékoztatása mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy új információs felület létrehozásával könnyíti meg az érdeklődők számára az információgyűjtést.

A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek

2020. június 26.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról. Ezért folyamatosan frissülő hírmegfigyelést készítünk e témában, beszámolunk a legfontosabb gazdasági kérdésekről és üzleti lehetőségekről. Az egyes hírek teljes tartalma a hírek címére kattintva válik elérhetővé.

Ingatlan bérbeadók online adatszolgáltatása

2020. június 23.

Július 1-ét követően kell-e az adómentes ingatlan bérbeadási szolgáltatásról adatot szolgáltatni?

A Csurgói Ipari Park beruházása jelentős mértékben előrehaladt

2020. június 16.

Továbbra is folyamatos munka látható a Csurgói Ipari Park nyolc hektáros területét kiszolgáló beruházással kapcsolatban. A fejlesztés a megfelelő ütemben halad és várhatóan az év végéig be is fejeződik - tájékoztatott Jánosa Tibor, az üzemeltető Csurgói Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója.

Módosulnak a szavatosság és jótállás szabályai

2020. június 15.

Módosulnak a szavatosság és jótállás szabályai jövőre, sávos lesz a jótállási idő, és jön az e-jótállási jegy, valamint bővülhetnek a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési keretei is - közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

MKIK Gazdaságvédelmi Jogszabálytár

2020. június 15.

Az MKIK kiadványának  célja hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretein belül megjelent jogszabályokat összefoglalja, egyszerűsítve bemutassa. A pontos és alapos tájékozódás érdekében, kérjük minden esetben tekintsék meg a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletek részletes szövegezését is a hivatkozások segítségével.


Már lehet pályázni az új kkv-konstrukcióra

2020. május 29.

Május 29-től lehet beadni a pályázatokat a gazdaságvédelmi akcióterv keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására indított 50 milliárd forint keretösszegű konstrukcióra, az első kifizetésekre már június első felében sor kerülhet - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.
György László kifejtette: arra számítanak, hogy a program révén 60 ezer magyar munkahelyét tudják megerősíteni és megőrizni.

Júniustól visszaállnak a vezetési- és pihenőidők általános szabályai

2020. május 27.

Magyarország más uniós tagállamokhoz hasonlóan több mint két hónapon át, március végétől május végéig biztosított átmeneti kivételeket a vezetési- és pihenőidő szabályok alól. A védekezés második szakaszában a könnyítések további fenntartása már nem indokolt, így június elsejétől ismét a korábban megszokott előírások szerint vezethetik járműveiket a teherautó- és buszsofőrök - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium  az MTI-t.

CANTWAITER applikáció vendéglátóknak

2020. május 27.

A CANTWAITER mobil alkalmazás egy olyan virtuális okosétlap, amelynek segítségével az asztalszerviz nélküli vendéglátóhelyeken a fizikai sorokból virtuálisak jönnek létre, az asztalszervizes helyeken pedig csökkenthető a fizikai kontaktusok száma.

Újabb forrás digitális fejlesztésekhez – GINOP-1.2.8 információk

2020. május 27.

Új támogatási források érhetőek el a cégek technológiai és digitális fejlesztéseihez. 2020. május 14-én megjelent a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatását célzó, GINOP-1.2.8-20 kódjelű pályázati felhívás, ahol az informatikai fejlesztések továbbra is csak a Modern Vállalkozások Programján keresztül vehetők igénybe.