Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Karbonadó – a legkeserűbb csodapirula

2020. szeptember 3.

A karbonadó (vagy szén-dioxid-adó) nagyon egyszerű elgondolás, amelynek lényege, hogy minden fosszilis tüzelőanyagot (azaz szenet, olajat, vagy gázt) olyan arányban adóztatunk, mint amennyi széndioxid az adott anyag eltüzelésekor a levegőbe kerül. Ezzel automatikusan ösztönözzük a gazdaságot arra, hogy amennyire csak lehet, csökkentse a kibocsátásait.

Vámmentes áruszállítás az EU és Vietnám között

2020. július 31.

Július 1-én életbe lép az Európai Unió és Vietnam között létrejött kereskedelmi megállapodás, amely szinte valamennyi vámot eltörli a felek közötti áruforgalomban.

Brexit-megállapodás: majd ősszel, talán….

2020. július 24.

Júliusban már nem elérhetők az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerét szabályozó megállapodás London által elengedhetetlennek tartott alapelvei, de ősszel még mindig lehetséges az egyezség – közölte csütörtökön David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője. Frost egyenes utalást tett ugyanakkor annak lehetőségére, hogy a tárgyalási folyamat megállapodás nélkül is véget érhet. Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól. A brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

Az Európai Unió Fenntartható Energia Hete (EUSEW) 2020

2020. július 2.

Határozott fellépést sürgetnek világszerte az energiaszegénységgel kapcsolatban. A jelenség leginkább a vidéki háztartásokat érinti és a felgyorsult világban gyakran egyre drasztikusabb formát ölt. Nem véletlen, hogy az energia ma már legalább akkora kincs, mint az arany. A klímafüggetlen Európai Unió 2050-es célkitűzése sem valósulhat meg az energiát érintő kérdések komolyabb megvitatása nélkül, ami az Európai Bizottság tavaly decemberben javasolt európai zöld megállapodásának egyik központi kérdése. Ez magában foglalja az energiaszegénység kezelését is, amelyre már körvonalazódnak a lehetséges megoldási alternatívák. A témában a közelmúltban (június 22-26.) tartottak háromnapos konferenciát Brüsszelben, Az Európai Unió Fenntartható Energia Hete (EUSEW) címmel, amelybe online formában több mint hatezren kapcsolódtak be.

 

 

Közvetlen brüsszeli forrásokat kaphatnak a magyar városok és régiók

2020. június 18.

Egy minden eddiginél „zöldebb” irányt vehetnek a magyarországi települések a brüsszeli Régiók Európai Bizottságának új kezdeményezése révén, amelynek célja, hogy a városok és régiók az európai zöld megállapodás középpontjába kerülhessenek, miközben hozzájárulnak az Európai Unió (EU) fenntartható növekedési stratégiájához és az új koronavírus-járvány nyomában kialakult gazdasági krízis helyreállításához.

Koronavírus-járvány: praktikus tanácsok utazáshoz

2020. június 8.

A több hónapig érvényben lévő kijárási korlátozás után lassanként újraindul a turizmus, egyre többen tervezik az utazást. Összefoglaltuk, mit tanácsol az EU a biztonságos utazás érdekében. Ahogy az uniós országok fokozatosan megszüntetik a Covid19-járvány miatt bevezetett vészhelyzeti intézkedéseket, az európaiak valószínűleg utazhatnak idén nyáron, ha az egészségügyi helyzet és a nemzeti szabályok megengedik. Nagyon fontos, hogy továbbra is megtegyük a kellő óvintézkedéseket és kövessük az egészségügyi hatóságok útmutatásait. Az Európai Bizottság is iránymutatásokat és ajánlásokat dolgozott ki, amelyek segítik tagállamokat, hogy az utazási korlátozások eltörlése után is fennmaradjon a biztonság.

Az Európai Bizottság új egészségügyi programot javasol

2020. május 29.

Az Európai Bizottság új, 9,4 milliárd euró költségvetésű egészségügyi programot javasolt csütörtökön a 2021-2027 közötti időszakra. A program hozzájárul az uniós tagállamok egészségügyi ágazatainak járvány utáni helyreállításához, és célul tűzte ki az EU polgárok egészségének, és a nemzeti egészségügyi rendszerek fejlesztését, valamint az innováció előmozdítását az egészségügyi ágazatban jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Sztella Kiriakidész egészségügyért felelős uniós biztos. A biztos szerint az EU4Health nevet viselő program paradigmaváltást jelent az uniós egészségügyben, továbbá egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az EU számára az emberek egészsége a legfontosabb.

WiFi4EU Pályázati felhívás

2020. május 20.

Negyedik alkalommal regisztrálhatnak a települések európai uniós támogatásért,

hogy ingyenes wifi-hotspotokat létesítsenek közterületeiken.

 A soron következő, negyedik pályázati felhívás közzétételének időpontja:

2020. június 3.,szerda 13:00 (közép-európai idő szerint)

WiFi4EU https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/home

 A jobb felső sarokban érdemes magyar nyelvre váltani!

 A kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében választják ki, biztosítva, hogy minden országra jusson bizonyos mennyiségű utalvány.

Az európai zászló története

2020. május 19.

Az európai zászló az Európai Uniót, tágabb értelemben pedig az európai egységet és identitást szimbolizálja.

Az európai zászló tizenkét aranyszínű csillagot ábrázol, amelyek kék alapon egy kört alkotnak. A csillagok az európai népek közötti egység, szolidaritás és harmónia eszményét jelképezik.

A kör az egységet jelképezi, a csillagok száma és a tagállamok száma között azonban nincs összefüggés.

Eljött az idő, hogy Európa csökkentese függőségét Kínától, Indiától

2020. május 6.

Radikális változásra van szükség, és meg kell szüntetni Európa „függőségét” Kínától és Indiától – hangoztatta egy televíziós vitaműsorban az igazságügyet felügyelő cseh biztos, Vera Jourová.

Kis lépés a tagállamoknak, nagy lépés az Európai Uniónak?

2020. május 5.

Nézzük, mi is történt: a vég nélküli vitákat elkerülendő, záródokumentum helyett „elnöki konklúzió” született, amiben ott szerepel, hogy „szükséges és sürgős” létrehozni egy Újjáépítési Alapot a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására.

Eurobarométer: Magyarországon jelentősen javult az Európai Unió megítélése

2020. február 19.

A 2019 novemberében végzett Eurobarométer közvélemény-kutatás alapján az Európai Bizottság közzétette a Magyarországra vonatkozó nemzeti jelentést. A jelentés az EU összes tagállamában végzett Eurobarométer felmérés magyarországi adatainak részletesebb elemzésén alapul.

A brit kilépés egyelőre maradás is

2020. január 30.

Január 31-ről február 1-re virradóra minden megváltozik és semmi sem változik, amikor Nagy-Britannia 47 éves tagság után végleg hátat fordít az Európai Uniónak. A felek az év hátralevő részében megpróbálják rendezni a jövőbeni viszonyt.

Egységes banki átutalási díj – külföldre és országon belül

2020. január 15.

A pénzügyi technológiai cselekvési terv része az is, hogy immár ugyanannyit fizetünk a banki átutalások után, akár eurót, akár forintot utalunk.

Rómában PET palackkal lehet „fizetni” a metrójegyért

2020. január 13.

Rómában olyan jegyautomatákat szereltek fel a metrókban, amelyekből nem pénzért, hanem műanyag PET palackért lehet metrójegyet vásárolni.

Covid19: Tíz dolog, amit az EU tesz a gazdaság talpra állításáért

2020. augusztus 13.

Az uniós intézmények folyamatosan munkálkodnak azon, hogy enyhítsék a koronavírus-járvány negatív hatását, megvédjék az európai embereket és gazdaságot, és erősítsék a szolidaritást. Íme tíz dolog, amely a vírus hatásainak leküzdését célozza.

BREXIT: Segítség a felkészüléshez - az Európai Bizottság legfrissebb tájékoztatója

2020. július 27.

Az Európai Bizottság legfrissebb közleménye útmutatóként szolgál az EU és az Egyesült Királyság közötti átmeneti időszak végére való hatékony felkészüléshez a cégek és állampolgárok számára.

Felkészülés az Egyesült Királyság hivatalos kilépését követő átmeneti időszak végére

2020. július 17.

Az Európai Bizottság a „készenlétről” szóló közleményt fogadott el, hogy segítséget nyújtson a nemzeti hatóságoknak, a vállalkozásoknak és a polgároknak az átmeneti időszak végén bekövetkező elkerülhetetlen változásokra való felkészüléshez. Függetlenül attól, hogy kötnek-e megállapodást a jövőbeli partnerségről vagy sem, 2021. január 1-jétől változások fognak bekövetkezni az EU és az Egyesült Királyság közötti határokon átnyúló kapcsolatokban.

Bringabarát városok

2020. június 29.

A kerékpározók fellegvára lett a hollandiai Utrecht, itt üzemel a világ legnagyobb bringaparkolója, ahol egyszerre huszonhatezer kétkerekűt lehet tárolni. A főpályaudvar közelében működő, több lépésben átadott háromszintes, föld alatti létesítményben a parkolás az első 24 órában ingyenes, utána 1,25 euróba kerül naponta. Az alacsony összeg kedvező, Hollandiában ugyanis a vasút utasainak fele kerékpárral érkezik a vonathoz, ám sokan panaszkodtak arra, hogy a forgatagban nehezen találtak helyet biciklijüknek. Az objektum több szempontból világrekorder: nem csupán letaszította a trónról az eddigi csúcstartó, 9400 férőhelyes tokiói bringaparkolót, hanem – a Coya.com beszámolója szerint – ezzel a beruházással Utrecht lett az első számú kerékpárosbarát város. Ezt pontozták is: a maximális százból 78-at sikerült megszereznie.

Július 1-ig újranyílnak a belső határok az EU-ban

2020. június 15.

A járvány óta a schengeni övezetben bevezetett valamennyi belső határellenőrzés június 15-től való feloldását ajánlja a tagállamoknak az Európai Bizottság, mielőtt július 1-től kezdődően egy a kormányok által elfogadott közös lista alapján fokozatosan kinyitnák a határokat harmadik országok állampolgárai előtt is. Egyes tagállamok, így Spanyolország, Portugália vagy Dánia június 30-ig kivár a határnyitással. A Bizottság részben a vártnál gyorsabban normalizálódó helyzetre hivatkozva javasolta a gyors nyitást, elismerve ugyanakkor azt, hogy néhány tagállamnak valamivel hosszabb időre lehet szüksége a határok megnyitásához, amit egyébként a stockholmi székhelyű járványmegelőzési központ (ECDC) is javasol. Harmadik országok állampolgárai előtt tehát július 1-től fokozatosan nyílnának meg az uniós határok, első lépésként a Bizottság a nyugat-balkáni országoknak engedélyezné a beutazást. A fokozatos külső nyitásnak egy, a tagállamok által elfogadandó lista alapján kerülne sor, amely hétről-hétre bővülhetne a járványügyi helyzet alakulásától függően az EU határain kívül.

Mit tesz az EU a fenntartható élelmiszerellátás érdekében

2020. június 3.

A fenntartható élelmiszerellátásra vonatkozó uniós stratégia célja, hogy védje a környezetet, segítse a gazdákat, és biztosítsa, hogy egészséges élelmiszerek kerülnek az asztalunkra. Az élelmiszerellátási lánc, a termeléstől a fogyasztáson át a hulladékig, óriási igénybevételt jelent a környezet számára, és hatással van az egészségünkre is. A 2020. május 20-án ismertetett, „a termelőtől az asztalig” stratégiával az Európai Bizottság célja, hogy fenntarthatóvá tegye az uniós élelmiszerellátást, garantálja az élelmezésbiztonságot, és védje mind az emberek egészségét, mind a természetet. A stratégia keretet biztosít egy sor olyan jogszabályhoz, amelyeket a Bizottság külön javaslatként dolgoz ki: az EU vegyi növényvédőszerekre vonatkozó jogszabályainak felülvizsgálata, az állatok jólétét érintő új szabályok, az élelmiszerek pazarlására, hamisítására és címkézésére vonatkozó javaslatok, valamint a mezőgazdaságot érintő reform.

Ezen a héten az EP-ben: hosszú távú költségvetés, turizmus, Covid19

2020. május 25.
Az Unió Covid19 miatt módosított következő hétéves költségvetése, a turizmus jövője és a munkavállalók mobilitása is téma lesz a héten a Parlamentben.Ursula von der Leyen elnök ismerteti a Bizottság hosszú távú költségvetésre (2021-2027) és egy helyreállítási csomagra tett javaslatát a szerdai plenáris ülésen.

Az európai himnusz

2020. május 19.

Az Európai Unió egyik jelképévé vált dallam Ludwig van Beethoven 1823-ban komponált IX. szimfóniájának egy részlete, Friedrich von Schiller 1785-ös lírai költeményének, az Örömódának a megzenésített változata.

A himnusz nemcsak az Európai Uniót, hanem Európa egészét jelképezi. Az Örömóda Schillernek az emberek közötti testvériségről szóló – Beethoven által is osztott – idealista világnézetét fejezi ki.

„Mind más, mind európai” – egy jelmondat története

2020. május 19.

Az EU jelmondata – „Egyesülve a sokféleségben” – tömören fejezi ki az EU lényegét: sok különböző ország egysége, amely egyik legfontosabb erőssége épp az őt alkotó elemek sokszínűsége. Ezt a jelmondatot 2000 óta használja az Európai Unió, hivatalos zászlaja, himnusza mellett egyik legfontosabb jelképeként. De honnan származik ezt a mottó?

Ausztria bezárta utolsó széntüzelésű erőművét

2020. május 6.

A fűtési szezon végén Ausztria bezárta utolsó széntüzelésű erőművét, amely a Stájerországban lévő Mellach egyik távfűtő központját látta el energiával. Az elképzelések szerint 2030-ra teljesen zöldenergiaforrásokra állítják át a villamosenergia termelést Ausztriában.  

Franciaország szigorítja az unión kívüli befektetők tulajdonszerzését

2020. április 30.

Franciaország megerősíti a nem európai uniós országokból származó külföldi befektetők ellenőrzését a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt nehézségbe került francia vállalatok védelmében – közölte szerdán Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

Az Európai Bizottság 2020. évi munkaprogramja – ambíciózusabb ütemterv egy ambiciózusabb Unió számára

2020. január 30.

Az Európai Bizottság ma elfogadta 2020. évi munkaprogramját. Ez a dokumentum meghatározza, hogy a Bizottság 2020-ban milyen intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy von der Leyen elnök politikai iránymutatása nyomán az európai polgárok kézzelfogható előnyöket érzékeljenek.

Szigorodnak az ÁFA-szabályok az e-kereskedelemben

2020. január 15.

Az Európai Unióban 550 milliárd eurót tesz ki az interneten eladott áruk összértéke, amiből 96 milliárd eurónyi termék határokon átmenő forgalomban cserél gazdát.

Hiába nő az európai K+F – elmarad a világátlagtól

2020. január 15.

Az Egyesült Államok és Kína is gyorsabban növeli ipari kutatás-fejlesztési kiadásait, mint Európa. Ez olvasható ki az Európai Bizottság december második felében közzétett „Ipari K+F Beruházási Eredménytábla” adataiból.

Január 1-jétől Horvátország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

2020. január 13.

A horvát kormány Finnországtól veszi át a tisztséget, és Németországnak adja majd tovább 2020 júliusában. 2013-as uniós csatlakozása óta az ország először látja el ezt a fél évre szóló, rotációs alapon működő tisztséget. Külön kihívás lesz a számára, hogy az Egyesült Királyság unióból való kiválásának folyamata a horvát elnökség alatt veszi kezdetét.