Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

TÁRSAS JÁTÉKOK jegyében rendezik idén az Internet Hungary 2019. Konferenciát Siófokon

2019. augusztus 26.

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg hazánk meghatározó infokommunikációs szakmai tanácskozását, az Internet Hungary konferencia, melynek helyszíne ezúttal is a siófoki Azúr Hotel lesz.

2023-ban Magyarországon rendezik a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

2019. augusztus 12.

Magyarország rendezi meg 2023-ban Szegeden a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, miután a Digitális Jólét Program, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság.

Véleményezhető a megújított nemzeti KFI stratégia

2018. január 15.

A 2013 óta bekövetkezett változások tükrében elkészült közbenső  felülvizsgálat nyomán megújult a  Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia, melyet a vonatkozó jogszabály szerinti társadalmi véleményezére bocsátottak.

Országos startup-roadshow indul

2017. február 28.

9 millió forintos befektetést kaphatnak a Startup Campus programban résztvevő vállalkozások. A Hiventures Állami Kockázati Tőkealap-kezelő támogatásával országos startup roadshow veszi kezdetét, melynek nyitó állomása 2017. március 1-jén, Budapesten lesz.

Női Innovátorok Európai Díja

2015. december 18.

Az Európai Bizottság bejelentette annak a 9 női innovátornak a nevét, akik 2016-ban esélyesek a harmadik alkalommal odaítélendő Női Innovátorok Európai Díjára.

Magyar Innovációs Nagydíj pályázat 2015.

2015. november 30.

A Magyar Innovációs Alapítvány 24. alkalommal hirdeti meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot. Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen öt kategóriában díjazzák.

A kutatásoknak igazodni kell a gazdaság igényeihez, ha az EU forrásokat hatékonyan szeretnénk felhasználni

2015. november 3.

Ha a fiatal kutatót hagyjuk, hogy kedvére kutatgasson, akkor 30 év múlva is nagyjából ugyanabban a struktúrában végzi majd ezt - vetette fel az egyik fontos, a gazdasági igényekre nem feltétlenül reagáló kutatás-fejlesztési keretrendszer problémáját mai előadásában Friedler Ferenc. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese a Vállalati Növekedés 2015 című konferencián azokat a területeket és pontokat mutatta be, amelyeken a Hivatal gyökeres változásokat alakít ki, mert a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban a háromszorosára, 750 milliárd forintra növekvő KFI-forrásokat valóban hatékonyan kell felhasználni.

Megnyílt Magyarország első 3D nyomtatásra specializálódott oktató stúdiója!

2015. október 27.

A FreeDee Printing Solutions október közepén megnyitotta Magyarország első kifejezetten 3D nyomtatásra szakosodott oktatási stúdióját, a 3D Akadémiát. A FreeDee 3D Akadémia középpontjában a MakerBot egyetemek számára kialakított megoldása, az első hazai MakerBot Innovációs Központ áll. Az oktatóterem a képzések mellett ennek a high-tech infrastruktúrának a hazai referenciaközpontja is egyben.

Horizont 2020: 16 milliárd euró kutatásra és innovációra a következő két évben

2015. október 14.

Az Európai Bizottság elfogadta az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának 2016–17-re szóló új munkaprogramját.

Meddig startup a startup?

2015. október 8.

A startup pontos jelentésének meghatározása nem könnyű feladat, mivel a számtalan definíció egyenként máshová helyezi a startupok és induló vállalkozások, illetve kkv-k közötti határokat. Véleményünk szerint legpontosabban nagy növekedési potenciával bíró, innovatív vállalkozásként lehetne definiálni az angolszász kifejezést. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a fogalom megértéséhez, első körben érdemes megnézni a startupok és az induló vállalkozások közötti legfőbb különbségeket.

Kvassay Jenő Emlékkonferencia - A Duna medence környezeti kérdései

2015. október 5.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a BIOFIVE Zrt. együttműködésével konferenciát szervez 2015. október 15-én (csütörtökön) 10:00 órai kezdettel.
A rendezvényen neves hazai és külföldi előadók mutatják be a Duna-medence környezeti kérdéseivel kapcsolatos prioritásokat magyar, német, román és bolgár partnerek bevonásával. A konferencia sajtónyilvános, szívesen látnak minden, a témával foglalkozó oktatót, kutatót, érdeklődőt.

Tudás-park - tanácsadói rendelkezésre állás

2015. július 28.

Szellemi tulajdonjogokkal, licenc-megállapodásokkal, szabadalommal, jogvédelemmel kapcsolatos információra van szüksége? Vállalati/ szervezeti folyamatmenedzsmenttel vagy szabványok alkalmazásával kapcsolatban szeretne tájékozódni? Ingyenes tanácsadás 2015. október 20-ig a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft.-nél.

Együttműködés az élelmiszerhamisítás ellen

2015. március 31.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) együttműködési megállapodást kötött 2015. március 9-én, Budapesten, az élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben való összehangolt fellépés érdekében.

A Eurostars 2 Program független szakértőket keres

2015. március 11.

A programba jelentkezők lehetőséget kapnak megismerni a Eurostars 2 program belső működését és értékelési folyamatát.

Online képzés indul a H2020 keretprogram hazai KKV pályázóinak

2014. december 18.

A Nemzeti Innovációs Hivatal a hazai KKV szektor összes szereplője számára elérhető online kurzussal támogatja a sikeres hazai részvételt a H2020 Uniós pályázatokon.  Az e-learning modul a www.nih.gov.hu/h2020-oktatas linken érhető el február elejétől.

Így kell elindítani egy startupot

2019. augusztus 26.

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) kiadványa főként a design területén tevékenykedő kreatív kisvállalkozások támogatását célozza, ám minden induló cég számára tartalmaz hasznos információkat.

Innovatív megoldások születtek a hazai rendezésű építészeti versenyen

2019. augusztus 12.

A Solar Decathlon a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs versenye amelynek 2019 nyarán térségünkben elsőként Magyarország lehetett a házigazdája. A versenyen elkészült tíz háznál innovatív megoldások születtek valós problémákra.

Hat ábra az állandósult uniós KFI különbségekről

2017. február 28.

Az Európai Bizottság által vizsgált hat mérőszám szerint a posztkommunista Közép- és Kelet-Európa még mindig elmarad Nyugat-Európától kutatási és innovációs eredményeinek minőségét tekintve.

FIEK: új pályázati felhívás ígéretes vállalati-egyetemi kutatásfejlesztési programok megvalósítására

2016. január 6.

A sikeres piacorientált fejlesztésekre törekvő vállalatok és a kiváló kutatási potenciállal rendelkező felsőoktatási intézmények közötti dinamikus együttműködés ösztönzése céljából a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal új pályázati koncepció megvalósítását kezdeményezte a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programok (GINOP-2.3.4) felhívása keretében.

Fejlesztés és innováció az aktuális pályázatok tükrében

2015. december 1.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önt innovációs és a vállalkozások számára kiírt pályázati felhívásokat elemző rendezvényére.

Uniós támogatás 38 innovatív kkv-nak, köztük három magyar vállalkozásnak

2015. november 26.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 13 ország 38 innovatív kis- és középvállalkozása részesül támogatásban a kkv-támogató eszköz második szakaszának legutóbbi pályázati fordulójában.

Magyar-osztrák kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködés támogatása

2015. október 27.

Legfeljebb 2 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni az alábbi pályázati felhívásban, melynek célja a magyar-osztrák TéT együttműködés keretében folytatott kutatások ösztönzése, az azokban részt vevő kutatók mobilitásának támogatása, hozzájárulva az utazási és tartózkodási költségeikhez.

Magyar-török kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködés támogatása

2015. október 27.

Legfeljebb 4 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni az alábbi pályázati felhívásban, melynek célja a magyar-török tudományos és technológiai együttműködés keretében folytatott kutatások ösztönzése, az azokban részt vevő kutatók mobilitásának támogatása, hozzájárulva az utazási és tartózkodási költségeikhez.

Szakértőket keres a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal

2015. október 8.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) felhívást tett közzé kutatási, fejlesztési és innovációs versenypályázati értékelési rendszer szakértői adatbázisába történő regisztrációra.

Mi a különbség a startup és az induló vállalkozás között?

2015. október 8.

A startup pontos jelentésének meghatározása nem könnyű feladat, mivel a számtalan definíció egyenként máshová helyezi a startupok és induló vállalkozások, illetve kkv-k közötti határokat. Véleményünk szerint legpontosabban nagy növekedési potenciával bíró, innovatív vállalkozásként lehetne definiálni az angolszász kifejezést. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a fogalom megértéséhez, első körben érdemes megnézni a startupok és az induló vállalkozások közötti legfőbb különbségeket.

1,67 milliárd euró a legígéretesebb kutatásokra

2015. július 29.

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Kutatási Tanács (EKT) 2016-os munkaprogramját. Az EKT 1,67 milliárd eurót rendelkezésre bocsátó új pályázatai – állampolgárságtól függetlenül – a legkiválóbb kutatóknak szólnak, akik Európában tevékenykednek, vagy készek idetelepülni, hogy áttörést ígérő elgondolásaikon dolgozzanak.

2015. április 1-jétől módosulnak a nemzetközi szabadalmi bejelentésekkel kapcsolatos illetékek

2015. március 31.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala tájékoztatja tisztelt Ügyfeleit, hogy 2015. április 1-jétől változnak a nemzetközi szabadalmi (PCT) bejelentésekkel kapcsolatos nemzetközi bejelentési és a nemzetközi kutatási illeték magyar forintban meghatározott összegei.

Megalakul a Visegrádi Szabadalmi Intézet

2015. március 31.

A visegrádi együttműködés országai iparjogvédelmi hatóságainak vezetői Pozsonyban írták alá azt a nemzetközi megállapodást, melynek keretében budapesti központtal létrejön a Visegrádi Szabadalmi Intézet.

Magyar cégek a H2020 második fázisának nyertesei között

2015. január 15.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt több mint 275 innovatív kis- és középvállalkozás részesül rövidesen összesen 117 millió euró uniós támogatásban. A támogatás az innovatív tevékenységgel foglalkozó kisebb  vállalkozásoknak segít abban, hogy ötleteiket magvalósítsák, és azokkal piacra lépjenek.

Átadták a SKIK kitüntetéseit a kiválóság elismeréséül

2014. december 16.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara minden évben kitüntetésekkel ismeri el a gazdasági élet különböző területein kiemelkedő teljesítményt nyújtó tagjait. A 2014. évi kitüntetések átadására a kamarai székházban rendezett ünnepség keretében 2014. december 16-án került sor, ahol az innováció, mint a gazdasági fejlődés rugója került a középpontba.