Üdvözöljük a

Somogy megye gazdasága | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
31      

Országos rendezvénynaptár

<< 2021 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
31      

Somogy megye gazdasága

 

Somogyország.  Így nevezik ezt a 6036 négyzetkilométeren elterülő megyét a Balaton és a Dráva ölelésében.

 

Somogy megye Magyarország „zöld szíve” hatalmas erdőségekkel, különleges tájakkal, természeti ritkaságokkal és gazdag vadvilággal.

 

 

A Balaton, a Kis-Balaton, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Zselic, a folyók, a tavak és főképpen a termálvizek százezreket csalogatnak közelről s távolról. A tiszta levegőjű erdők, a hozzáértőn sikeres vadgazdálkodás, az európai hírű állattartás - köszönhetően a Kaposvári Egyetemnek - a termálvízkészlet , a kiépülő egészségturizmus, a szép táji környezet, valamint a több mint 500 műemlék vonzó az érdekességet keresők számára.

 

A gazdaság  súlypontját a gépipar, az elektronika, az egészségipar és az élelmiszeripar jelenti.

 

A mezőgazdasági termelésre alapozó feldolgozóiparnak nagy hagyományai vannak Somogyban. Az erdő- és vadgazdálkodás folyamatosan erősíti tradicionális pozícióit. A minőségi turizmust a vadászati, a gyógy- és falusi turizmus jelenti, valamint a Balaton teszi igazán egyedivé, változatossá a turizmus lehetőségeit a megyében.

 

 

A Somogyban működő  kisvállalkozások számát tekintve megyénk élen jár: több mint 38 ezer ilyen cég tevékenykedik a Balaton és a Dráva között.

Somogy az ország legritkábban lakott, gazdaságilag kevésbé fejlett megyéje, amely sok lehetőséget rejt magában. A külföldi tőkevonzás tekintetében számos lehetőség kínálkozik, melyre vannak jó példák, hiszen a gépipar egyik megyei zászlóshajója, a motor és ventillátorgyártásban a legmodernebb technológiát képviselő  német tulajdonú Ziehl-Abegg Kft.

 

A Ziehl-Abegg marcali gyára madártávlatból

 

A megye és a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója a szerteágazó ipari tevékenységet végző Kaposvári Villamossági Gyár (KVGY) Kft.   A  KVGY Kft. , valamint a Videoton kaposvári gyára hosszú idő óta jó példát mutat a térségi-, különösen a női foglalkoztatásban.

 

 

Somogy mezőgazdasági adottságai jók, különösen az erdőgazdálkodásban mutatkoznak meg a megye kiemelkedő erősségei. Az erdősültség meghaladja a 34 százalékot, melynek köszönhetően a faiparban figyelemre méltó kapacitások találhatóak. 

 

Az ajtó és ablakgyártás, valamint a bútorkészítés

és restaurálás egyik reprezentánsa a nagybajomi NAFA Kft.

 

Kiváló termőhelyi adottságoknak köszönhetően az élelmiszeripar a megye egyik legjelentősebb ágazata.

 

A Kapos Ternero Kft. borjúból és a bárányból

készült termékek méltán népszerűek az ínyencek körében is.

 

 

Helyi specialitás a szelídgesztenye feldolgozás.

Különleges gesztenye termékekkel talált piaci réseket a Sarkpont Zrt.

 

 

 A szőlő és gyümölcstermesztésnek a Balaton környékén vannak régi hagyományai.

A megyében található az ország egyetlen megmaradt cukorgyára, ezen kívül  a  tejipar tölt be jelentős   szerepet a megyében.

 

A megye egyik legjelentősebb élelmiszeripari vállalkozása a Fino-Food Kft.

 

A hazai kereskedelemfejlesztés egyik meghatározó feladata a magyar kereskedelmi hálózatok megerősítése és fejlesztése. Ebben a munkában jelentős szerep hárul a Coop-hálózatra.

 

A megyében működő  ipari parkok jó lehetőségeket kínálnak a befektetni vágyók számára. Kaposváron inkubátorház is üzemel.

 

Somogy megye gazdaságában jelentős szerepet játszik az idegenforgalom, amely elsősorban a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet partközeli településeire koncentrálódik.  Országos vagy regionális jelentőségű termál-, illetve gyógyfürdővel rendelkező település Kaposvár, Igal, Marcali, Nagyatád, Barcs, Csokonyavisonta.

 

A kaposvári Virág Fürdő télen-nyáron kellemes kikapcsolódást nyújt

 

A magyarok azt tartják:  jóllakott vendégnek jó a véleménye. Ezért különösen fontos a vendéglátás megfelelő színvonalának biztosítása. A három Balaton-parti kamara évekkel ezelőtt életre hívott kezdeményezése, hogy védnöki táblát adományoz az arra érdemes vendéglátó helyeknek.

 

Védnöki táblás vendéglátóhelyek

 

 

 

Trendek és tendenciák

 

Somogy megye a K+F tekintetében leginkább az agrárinnováció és az élelmiszeripar tekintetében rendelkezik lehetőségekkel, mivel a Kaposvári Egyetem profiljába elsősorban ezek a területek tartoznak.  

 

A KE laborjaiban innovatív kutatómunka zajlik

 

Az innováció támogatásában  kezdeményező és jelentős szerepet vállal a SKIK, amely az intelligens gazdaság alapjának tekinti a tudást és a kutatás-fejlesztési  tevékenységet.

Ennek egyik jó példája a Kapos Járműjavító és Gyártó Zrt.

saját fejlesztésű autóbusza,

 

 

 

 illetve a nagyatádi Büttner Kft.,

 

 

és a csurgói Metallux Zrt. innovatív stratégiája.

 

A kamara klaszterek szervezésével, a hálózatos együttműködések ösztönzésével is élénkíti a helyi gazdaságot. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara aktív részvételével megalakult a Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter (DDRÉIK).

A klaszter célja az összefogásban rejlő lehetőségek kihasználása, a piacon történő közös fellépésből adódó előnyök kiaknázása, a helyi termékek iránti kereslet erősítése. A klaszter további célja, hogy a Kaposvári Egyetem tudományos és laborkapacitásait kihasználva a kutatási eredmények gyorsan beépülhessenek és hasznosulhassanak az élelmiszeripari vállalkozások tevékenységébe.

 

A vendégvárás fejleszthető adottságai

 

Somogy megye kulturális, táji és természeti adottságai kedveznek a turizmus fejlődésének. A megyében található a régió elsődleges turisztikai magterületei közül a Dél-Balaton.

A megye legfőbb vonzerejét is a tó és környezete jelenti. Az aprófalvas zselici térségben fontos szerep jut a falusi turizmusnak, melyet erősít a vadász- és kerékpáros turizmus,

 

míg a Dráva mentén az öko-, a vízi- és aktív turizmus érdemel említést.

 

A megyeszékhely és vonzereje

 

 

Kaposvár ipara és gazdasága a 19. században indult fejlődésnek, majd a két világháború közti időszakban kibővült, és egyfajta átalakuláson esett át az országhatár megváltozása miatti piaci zsugorodás következtében. Az ipar és kereskedelem változása, növekedése nagymértékben kihatott a város fejlődésére. A lakosság nagyarányú számbeli gyarapodása a város területi bővülése mind az ipar és kereskedelem első világháborút követő változásaival állt összefüggésben.

A második világháború után Kaposvár jelentős ipari központtá fejlődött. A rendszerváltás után az üzemek egy része átalakult vagy tulajdonost váltott, azonban Kaposvár ipari központi jellege megmaradt. Jelenleg a Keleti városrészben működnek Kaposvár legnagyobb gyárai: Magyar Cukor Zrt., Kométa 99 Zrt., Videoton Elektro-PLAST Vállalat, Kaposvári Villamossági Gyár Kft. Fino - Food Kft., Purina, stb.

 A XX. század közepe óta működnek felsőoktatási intézmények a megyeszékhelyen. 2000. január 1-jén az itt működő Pannon Agrártudományi Egyetem és Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola összevonásával megalapították

 

az azóta kibővített Kaposvári Egyetemet,

amely az ország egyik legmodernebb felsőoktatási intézménye.  

 

Ezenkívül a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara is üzemeltet képzési központot a városban.

Kaposvárott élénk kulturális élet zajlik. Itt működik az ország egyik legnevesebb színháza, a Csiky Gergely Színház, amelyben évtizedek óta nemzetközileg elismert alkotómunka folyik.

 

A város művészeti és néptáncegyüttesei országhatáron túl is ismertek.

 

 

Kaposvár minden évben rangos kulturális rendezvényeknek ad otthont.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó anyagok: