Üdvözöljük a

Szolgáltatásaink | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
31      

Országos rendezvénynaptár

<< 2021 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
31      

Szolgáltatásaink

 

 

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara információs és szolgáltató központként áll a Somogy megyében működő vállalkozások rendelkezésére. Szolgáltatásainak sokszínű kínálatát a gazdaság szereplőinek igényei mentén alakítja és bővíti. 

 

A kamara feladata, hogy a vállalkozások önkormányzataként előmozdítsa a gazdaság fejlődését, védje piaci magatartás tisztességét, a gazdasági tevékenységet folytatók általános érdekeinek érvényesülését. Köztestületként a kamara hatósági  feladatokat is ellát, például a szakképzés területén.

 

2012. óta minden működő vállalkozásnak -kivétel az agrártevékenységet folytató agrárkamarai tagok -regisztrálnia kell és megfizetnie az éves 5.000.- FT összegű kamarai hozzájárulást. A kamara a regisztrált vállalkozásoknak alapszolgáltatásokat biztosít.

 

Ez azonban nem jelent kamarai tagságot!

 

Az továbbra is önkéntes és jelentkezési lap kitöltésével jön létre.

 

JELENTKEZÉSI LAPOK ITT LETÖLTHETŐK !

 

A kamarai tagok tagdíjat fizetnek árbevételük arányában, melyből jóváírásra kerül a minden vállalkozás számára kötelező éves 5.000.- Ft összegű kamarai hozzájárulás.

 

Az önkéntes kamarai tagok az alapszolgáltatásokat meghaladó,  szélesebb körű szolgáltatásokat igénybevételére jogosultak, döntően a  tagdíj ellenében vagy kedvezményes áron.

 

Az alábbiakban ízelítőt adunk a kamara által nyújtott szolgáltatások, lehetőségek

sokszínű palettájáról: 

 

TÁMOGATÁSOK, FORRÁSOK

 

A kamara elnökségének döntése értelmében - az országban egyedülálló módon - a SKIK évek óta vissza nem térítendő támogatásokat nyújt a tagság részére, különböző, a versenyképességet elősegítő célok érdekében. 2020-ban az alábbi támogatások igényelhetők: Széchenyi Kártya Program hiteleinek kamattámogatása, külföldi piacra jutás ( marketineszközök gyártása, külföldi vásárokok való részvétel,  közös szervezésű külföldi szakmai út ) támogatása, pályázatkészítés költségeinek-, minőségbiztosítási rendszerek tanúsíttatásának támogatása, képzési költségek támogatása, gyakorlati képzők képzéssel kapcsolatos költségeinek támogatása, informatikai eszközbeszerzés támogatása.

 

Újonnan belépett vállalkozások is igényelhetik a támogatásokat !

 

RÉSZLETES INFO a támogatásokról ITT !

 

Információ: Békefiné Dobozi Beatrix , tel.: 82/501-024, bbekefine@skik.hu

 

Széchenyi Kártya Program

 

A vállalkozások forráshoz jutását a népszerű Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával segíti a kamara.

 

A Széchenyi Kártya Program keretében kifejezetten a COVID-19 járvány miatti gazdasági nehézségek kezelésére 2020. május 15-től új hitelkonstrukciók kerül bevezetésre. 

 

Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel

Széchenyi Folyószámahitel Plusz

Széchenyi Likviditási Hitel

Széchenyi Beruházási Hitel Plusz

Agrár Széchenyi Kártya Plusz

 

Az új, kiemelt mértékű állami támogatással elérhető konstrukciók célja, hogy a koronavírus járvány hatására kedvezőtlen helyzetbe jutott mikro, kis-, és középvállalatok kedvezményes feltételek mellett, gyorsan és könnyen elérhető forráshoz jussanak, segítve ezzel is a munkahelyek megőrzését és a normál üzletmenet visszaállítását.

 

A Széchenyi Kártya Program új hitelkonstrukciói minden eddiginél kedvezőbb kondíciókkal, rendkívül alacsony, a teljes futamidő alatt fix kamaton lesznek elérhetőek a vállalkozások számára.

 

Az ügyintézés a megyében 4 helyen – Kaposváron, Marcaliban, Nagyatádon és Siófokon - a kamarai ügyfélszolgálati irodákban ( SKIK InfoPont ) történik.

 

Név

Cím

Ügyintéző neve

Elérhetőség

Ügyfélfogadás

SKIK ügyfélszolgálat

 

7400

Kaposvár

Anna u. 6.

földszint

Békefiné Dobozi Beatrix

Gurgel Mónika

82/501-024

bbekefine@skik.hu

82/501-027

mgurgel@skik.hu

H-Cs  8-12-ig

        13-15.30-ig

P        8-12-ig

SKIK ügyfélszolgálat

8600 Siófok

Fő u. 174-176.

Átrium Üzletház

 

Orbán Ágota

30/69-55-386

skiksiof@skik.hu

 

H-Cs: 8-12-ig

P:       8-10-ig

 SKIK ügyfélszolgálat

7500 Nagyatád, Mártírok u. 16.

 

Pecséth József

82/351-615

skikatad@skik.hu

H-Cs: 8-12-ig

P:       8-10-ig

 SKIK ügyfélszolgálat

8700 Marcali, Rákóczi u. 19-21.

Hosszú Józsefné

85/415-313

skikmarc@skik.hu

 

H-Cs: 8-12-ig

P:       8-10-ig

 

Képzés - Szakképzés

 

Továbbra is kiemelt terület kamaránknál a szakképzési feladatok ellátása a szakképzésről szóló törvénynek megfelelően.

 

Ezek közül néhány a legfontosabbak közül:  a szakképző iskolai tanulók gyakorlati képzését végző szervezetek nyilvántartásba vétele, a képzőhelyek felügyelete, ellenőrzése, a tanulószerződések és együttműködési megállapodások ellenjegyzése és nyilvántartása, a szakképző iskolai tanulók szintvizsgáinak, a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőinek szervezése és lebonyolítása, valamint egyre szélesebb körben végezzük  pályaválasztást segítő pályaorientációs tevékenységünket.

 

A szakmai záróvizsgákra elnököt és tagokat delegálunk, illetve javaslunk, valamint  működtetjük a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságot, ellátjuk annak titkársági feladatait. Mesterképzéseket és vizsgákat szervezünk a felmerülő igényeknek megfelelően.

 

A tanulók gyakorlati képzésével kapcsolatos részletes tudnivalók, a tanulószerződés és együttműködési megállapodás nyomtatvány, valamint az ezzel kapcsolatos tájékoztató anyagaink és a vonatkozó jogszabályok megtalálhatók kamaránk honlapján, a www.skik.hu/Képzés-szakképzésoldalon.

 

További információval a szakképzési osztály munkatársai személyes és telefonos tanácsadással is szívesen állnak rendelkezésre.

 

Információ: Mayer Judit, szakképzési vezető tel.: 82/501-042, jmayer@skik.hu

 

SKIK: INFORMÁCIÓS CENTRUM

 

A vállalkozások versenyképessége szempontjából a pénzügyi források mellett a másik legfontosabb elem az információ. Az információ hatalom, de beszerzése időigényes, sokszor költséges. A SKIK többféle módon is segítséget nyújt abban, hogy a tagok egyszerűen, célirányosan és nem utolsósorban a lehető legkedvezőbb feltételekkel juthassanak a tevékenységük szempontjából fontos tudnivalókhoz. 

 

Rendezvények A tájékoztatást szolgálják a kamara rendezvényei, előadásai melyeket mindig az aktualitásoknak megfelelően szervezünk, figyelemmel arra, hogy az érdeklődők gyakorlatias, a mindennapi munka során hasznosítható információkhoz jussanak. A rendezvényeken való részvétel a rendezett státuszú kamarai tagok részére döntően ingyenes, illetve esetenként önköltséges, a piaci ár töredékének megfelelő díj.

A kamara egész évre szóló rendezvényterve megtekinthető a kamarai honlapon a portál bal felső részén. A soron következő, aktuális rendezvényekről mindig tájékoztatást nyújtunk a honlap baloldalán található „Rendezvények” felirat alatt.

 

Somogyi Gazdaság A soron következő rendezvényeinkre szóló meghívókat a Somogyi Gazdaság hasábjain is közzé tesszük. Kérjük, kísérje figyelemmel havonta megjelenő újságunkat, a Somogyi Gazdaságot, mely mindig aktuális, friss információkat nyújt az olvasóknak. Több kiadványunk is megjelent, köztük a somogyi vállalkozásokat kül- és belföldön népszerűsítő promóciós kiadványok. A kiadványok másik csoportja azokat az ismereteket tartalmazza, amelyek a vállalkozások külgazdasági tevékenységének elősegítését szolgáljá

 

Szakmai klubok  Ugyancsak az információk átadásának fórumai a kamarai szakmai klubok. A klubokban lehetőség nyílik egy adott szakterületen tevékenykedő szakemberek számára a kapcsolatépítésre, a tapasztalatcserére és szakmai programokon való részvételre.

A kamaránál jelenleg működő klubok:

Informatikai-,Humán Erőforrás-,Minőségügyi-,  Adó és Számviteli Szakmai Klub, Női Vállalkozók Klubja.

A Kereskedők Klubja szerveződése is megkezdődött.

 

 

Rendezvényekről, az újságról és a szakmai klubokról információ:

Thurzó Ágnes, 82/501-025, athurzo@skik.hu

 

A Europe  Direct Tájékoztató Központ  A SKIK Székházban Europe Direct tájékoztató iroda működik. A Europe Direct hálózat az Unió mind a 28 országában jelen van, Magyarországon is,  minden megyében és a fővárosban. A szolgáltatás célja, hogy a vállalkozók és a lakosság helyben, saját anyanyelvén közvetlen információkhoz juthasson.


Információ: Győrbíró-Kovács Andrea, 82/501-022, akovacs@skik.hu

 

 

WWW.SKIK.HU

 

Sok hasznos információ forrása lehet a SKIK portálja a www.skik.hu internetes címen. A portálon különböző témakörök szerint csoportosítva, könnyen kereshető módon helyezkednek el a rendszeresen frissített-, gazdasági- és kamarai élettel összefüggő  hírek, aktualitások. ( pl.: Pályázatok, hitelek, EU információk, oktatás, képzés, éves rendezvényterv, stb).

 

A SKIK portáljáról igénybe vehető az országos működtetésű pályázat- és rendezvényfigyelő rendszer, melyből igény szerint  elektronikus hírlevél formában tájékoztatást küldünk az aktuális lehetőségekről és eseményekről. A kamarai honlapon megtalálható az Üzlet@hálón elnevezésű partnerkereső rendszer, melyre jelszó segítségével minden regisztrált vállalkozás felteheti üzleti ajánlatait.

 

A honlapon kialakítottuk a Vállalkozói Netkalauz című információs portált, mely a következő témakörökben tartalmaz hasznos információkat: vállalkozásmenedzsment, innováció, üzleti kapcsolatok kialakítását segítő vállalkozói nyilvántartások.A megyében négy helyen – Kaposváron, Siófokon, Nagyatádon és Marcaliban – működő SKIK InfoPontok-on táblagépek kerültek kihelyezésre. Az ügyfélszolgálat színvonalának javítása érdekében azt szolgálják, hogy –  az erre a célra kifejlesztett Kamarai Iránytű (KIRA) nevű portál segítségével az ügyfelek helyben és az Internetről is tájékozódhassanak a kamarai szolgáltatásokról, a vállalkozás alapítás alapvető lépéseiről valamint a szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos fogalmakról. Az Export Kalauz című honlap a külpiaci tevékenységhez kapcsolódóan tartalmaz hasznos információkat.

 

Információ: Farkas Emma tel.: 82/501-032, e-mail: efarkas@skik.hu

 

VITARENDEZŐ FÓRUMOK

 

Békéltető Testület

 

A békéltető testület a fogyasztóvédelmi törvény  alapján létrehozott-, a kamara által működtetett független szervezet. A testület feladata a fogyasztó (megrendelő) és a vállalkozó, vállalkozás között,  a termék, a szolgáltatás minőségével  kapcsolatos jogviták bírósági úton kívüli feloldása.

 

Nem csak természetes személyek kezdeményezhetnek fogyasztói jogvitákat a vállalkozásokkal szemben, hanem mikro-, kis- és középvállalkozások, egyesületek, egyházak, lakásszövetkezetek és társasházak is. A Békéltető Testülethez érkező ügyek száma évről évre folyamatosan nő.

A fogyasztóvédelmi törvény értelmében tavaly óta a bepanaszolt vállalkozásoknak kötelező a megjelenés a tárgyaláson. Az esetlegesen mégis távolmaradó vállalkozásokat a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírsággal sújtja.

 

INFORMÁCIÓK A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETRŐL ITT !

 

A Békéltető Testület  működéséről információ: Fehér Miklósné, tel.: 82/501-026, afeherne@skik.hu

 

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

 

Sokmilliárd forintnyi az építőiparban az adósságállomány, amit nem fizettek ki a megrendelők, a fővállalkozók a tényleges munkát végzőknek. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz). A 2013.évi XXXIV. törvény rendelkezik az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről . A szakértői szerv döntése kötelező érvényű mindkét fél számára, egy későbbi bírósági perben hivatalos szakértői véleményként felhasználható.

 

Információ:

Dr. Bauer Péter Pál jogtanácsos 82/501-014, pbauer@skik.hu

 

VENDÉGLÁTÓHELYEK KAMARAI MINŐSÍTÉSE

 

A három Balaton parti megye – Somogy, Zala, Veszprém – kereskedelmi és iparkamarái  végzik a vendéglátóhelyek minősítését és védnöki táblával történő ellátását. A minősítő rendszer célja, hogy a szakma elvárásainak leginkább megfelelő éttermek és cukrászdák szigorú szakmai szempontrendszernek megfelelve végezzék tevékenységüket. A védnöki táblás éttermek listája ide kattintva megtekinthető. 

 

 

Információ: Kurucz János, tel. 82/501-031, email: jkurucz@skik.hu

 

KITÜNTETÉSEK, ELISMERÉSEK

 

A SKIK Elnöksége a megye gazdasági életében nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére évente az alábbi kitüntetéseket hirdeti meg, melyekre pályázni, illetve más vállalkozásokat jelölni lehet.

 

 • Somogy Gazdaságáért-,
 • Somogy Gazdaságáért Életműdíj
 • Az Év Somogyi Vállalkozása (mikro-, kis és közepes, nagyvállalati kategória ),
 • Somogy Szakképzéséért-,
 • Somogy Idegenforgalmáért-,
 • Somogy Innovációjáért-,
 • Somogy Környezetvédelméért.

 

A kitüntetési rendszerrel kapcsolatos  információk ide kattintva megtekinthetők!

 

A SKIK jubiláló tagjait minden évben oklevél adományozásával köszönti alakulásuk 10.,20.,25.,30.,40.,50.,60.,70.,75.,80.,90.,100.és ezt követően ugyanilyen periódusok szerinti évfordulóján. Az adott évben jubiláló vállalkozások köre a kamarai tagnyilvántartó rendszer adatai alapján kerül meghatározásra. Ha a vállalkozás jogelőddel rendelkezik, az időszak a jogelőd alapításának időpontjától számítható. Erről azonban az érintett vállalkozás ad információt, mivel a kamara ilyen adatokkal nem minden esetben rendelkezik.

 

Információ: Thurzó Ágnes 82/501-025, athurzo@skik.hu

 

Az elnökség döntést hozott arra vonatkozóan, hogy a rendezett tagságú kamarai tagok a kamarai székház bármelyik előadótermét évente egy alkalommal  térítésmentesen használhatják előzetes időpont egyeztetést követően.  

 

Információ: Gáborné Neumann Ilona, gazdasági munkatárs 82/501-051, igaborne@skik.hu

 

 

AZ  5.000 FT ÖSSZEGŰ ÉVES KAMARAI HOZZÁJÁRULÁS:

 

A gazdasági kamarákról szóló törvény alapján a vállalkozásoknak  regisztrálni egyszer kell – a vállalkozás  bejegyzését követő  5 napon belül-, de az 5000 Ft-os kamarai hozzájárulás  minden év március 31-ig fizetendő.

 

A törvény lehetőséget nyújt arra, hogy a  kamara az önkéntes tagjai részére az általuk fizetett tagdíjból jóváírja a kamarai hozzájárulást. Ezzel a jogszabályi lehetőséggel élve a SKIK a majd júliusban fizetendő kamarai tagdíjból levonja a megfizetett 5.000.- Ft összegű éves kamarai hozzájárulást.

 

Ez azt is jelenti, hogy az önkéntes kamarai tagoknak a hozzájárulás nem jelent többletköltséget, mivel azt magában foglalja a tagdíj. Mindemellett a kamarai tagsággal jogosulttá válnak az összes-, kamara által nyújtott szolgáltatásra és kedvezményre.

 

A kamara a nem kamarai tag regisztrált vállalkozásoknak alapszolgáltatásokat nyújt :

 

 1. ÜZLETI PARTNERKERESÉS
 • Regisztrált gazdálkodó szervezetek nyilvántartása
  Az adatbázis a SKIK honlapján  valamennyi látogató számára hozzáférhető  és benne az  úgynevezett  töredékszavas kereséssel – adószám, név, településnév vagy a tevékenység megnevezése alapján – valamennyi regisztrált vállalkozás adatai megtalálhatók.
  Az adatbázis folyamatosan bővül. Egy-egy vállalkozás akkor kerülhet be a nyilvános rendszerbe, ha a rögzített adatok és a kamarai hozzájárulás befizetése összekapcsolásra került.
 • Üzlet@hálón - a kamarai honlapról elérhető internetes üzleti partnerkereső
  A vállalkozások a jelszóval történő bejelentkezést követően elhelyezhetik üzleti ajánlataikat, cégprofiljukat a portálon, bemutathatják tevékenységeiket, termékeiket, illetve kereshetnek az ott található ajánlatok között. A szolgáltatás igénybevételéhez a kamarai regisztrációs jelszó szükséges.
 • A portálon elérhető a magyar exportőr adatbázis(Export Directory), mely  tájékoztatást ad a magyar exporttermékekről a külföldi partnereknek.

  2. PÁLYÁZATFIGYELÉS

  A SKIK honlapján elérhető a kamarai pályázat- és rendezvényfigyelő rendszer.A szolgáltatás célja a  rendszeres tájékoztatás nyújtás a vállalkozásnak az új pályázati- és közbeszerzési kiírásokról. A szolgáltatást igénylő vállalkozásokat hírlevélben tájékoztatja szükségszerű gyakorisággal a kiválasztott témákra vonatkozóan az aktuális eseményekről. A szolgáltatás igénybevételéhez a kamarai regisztrációs jelszó szükséges.

  3. TANÁCSADÁS

A kamarai alapszolgáltatások közé tartozik a gazdasági- pénzügyi-, adózási- és hitelhez jutási tanácsadás.

 

Természetesen a felsorolt lehetőségek, újdonságok nem teljes körűek,  a SKIK további más szolgáltatásokkal áll tagjai rendelkezésére. Kérjük, kísérje figyelemmel munkánkat, igényelje szolgáltatásainkat.

 

Ha kérdése, észrevétele van, munkatársaink készséggel nyújtanak segítséget a kamarai székházban, Kaposváron, az Anna u. 6. szám alatt ( tel.:82/501-000, e-mail:skik@skik.hu ), illetve az ügyfélszolgálatokon.